SOHA

Az én történetem

Több szakmai könyv is napvilágot látott a gyermekbántalmazások kapcsán az elmúlt évtizedek során. Ezek főleg szakembereknek szóló írások.

Azok, akik közvetlenül érintettek ebben, nem biztos, hogy elolvassák, vagy azért, mert nincsen tudomásuk róla, vagy mert mindent el szeretnének felejteni, nem is akarnak tudomást szerezni erről.

Gyermekbántalmazásról akkor beszélünk, ha valaki egy gyermeknek testi vagy lelki fájdalmat, sérülést okoz, illetve ha valaki tanúja ennek és nem akadályozza meg, vagy nem tesz jelzést a történtekről az illetékes hatóságoknak, személyeknek.

A gyermekbántalmazásnak 3 fajtája, a fizikai, az érzelmi és a szexuális bántalmazás. Az elhanyagolás a gyermekbántalmazás passzív formája, amelynek során szintén megkülönböztethető a fizikai és az érzelmi elhanyagolás. 

 

A SOHA című könyv Valuskáné Omiliák Andrea saját története alapján íródik, amelynek célja az, hogy eljusson olyan emberekhez is, akik talán már átéltek hasonló traumát, akik talán már tudják azt, hogy ebből a világból is fel lehet állni, tudják azt, hogy mindig van választási lehetőség, és tudják, hogy nincsenek egyedül.
A könyv egy testvérpár gyermekkorát mutatja be, mely során a testvérek a nevelőapától szenvednek el különféle bántalmazási formákat, illetve az anyától azáltal, hogy nem lép fel a védelmükben.

A SOHA c. könyv, és jelen kezdeményezés is figyelemfelhívás annak érdekében, hogy az ehhez hasonló történetek ne történhessenek meg. 

Figyelemfelhívás, hogy ha bármikor hasonlót látunk a környezetünkben, gyanússá válik akár védőnőként, akár orvosként, akár iskolatársként, akár tanárként vagy szomszédként, tegyünk ellene. Küzdjünk a gyermekekért, akik nem kérték, hogy a világra jöjjenek, de akik megérdemlik, hogy szeretetet, fedélt a fejük fölé, meleg szobát és ételt kapjanak.

 

"A könyv egy Időutazás, mi történt a "történet" után, és most hogy élünk. Hogyan dolgoztam fel a bennünket ért traumát." Valuskáné Omiliák Andrea

A könyv – nemes és nagyszerű – célja a figyelemfelhívás. Ne hagyjuk, hogy ilyen történetek újra és újra megtörténjenek! A könyv nyomán a szerzővel a NENESZ egyesület és a Grafit Pencil Nyomda közösen kampányt indít, hiszen vannak történetek, amelyek fölött nem szabad elsiklani.

Ma Magyarországon évente több ezer gyermek válik valamilyen bántalmazás áldozatává! Hazánkban a gyerekek 25%-át bántalmazzák valamilyen módon a társai a közoktatási és gyermekvédelmi intézményekben, mert nem tudják, miként kezeljék a konfliktusokat. A bántások elsősorban lelki gyötrések, de testi erőszak is előfordul!

Azok a gyerekek, akik átéltek ilyen bántalmazást, segítség nélkül nagyon nehezen tudják feldolgozni. Ha ez nem sikerül, az az egész életükre kihat!

 

A bántalmazás formái között, néha nehéz pontos határt húzni, adott esetben hol ér véget a nevelés és hol kezdődik a bántalmazás. Életbevágóan fontos, hogy felismerjük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben. A gyermekbántalmazás elleni harc mindenki felelőssége, így azoknak, akik megtapasztalják, látják vagy gyanítják, kötelességük a megfelelő módon cselekedni, jelezni. Csak közösen tehetünk azért, hogy a gyermekek biztonságban nőjenek fel, és hogy ne maradjanak egyedül a sötétségben.

 

A NENESZ egyesület elkötelezett abban, hogy harcoljon a gyermekbántalmazás ellen és azáltal, hogy háttérbe szorítja ezt a sötét problémát, lehetőséget teremt a gyermekeknek a biztonságosabb és boldogabb jövőre.
Az egyesület hozzájárul ahhoz, hogy minden gyermek joga tiszteletben legyen tartva, és hogy az elhanyagolás és a bántalmazás soha ne legyen elfogadott norma a társadalmunkban. Hiszünk abban, hogy közös erőfeszítéssel megváltoztathatjuk a jövőt, és biztosíthatjuk, hogy minden gyermek méltó és biztonságos környezetben nőjön fel.

 

SOHA kampány - SOHA füzet az első példányok

"Az embernek, mert célja nagy, hát kell a másik ember, csak szépen összefogva hat." Friedrich Schiller

A SOHA c. könyv 2023 őszén jelent meg, amely Valuskáné Omiliák Andrea gyermekkorát mutatja be. 

A könyvhöz kapcsolódóan elindult a SOHA kampány, amelynek célja a figyelemfelhívás annak érdekében, hogy ehhez hasonló történetek ne történhessenek meg.

A gyermekbántalmazásról beszélnünk kell, utat kell mutatnunk annak érdekében, hogy figyeljünk egymásra, ha bármikor hasonlót látunk a környezetünkben, gyanússá válik akár védőnőként, akár orvosként, akár iskolatársként, akár tanárként vagy szomszédként, tegyünk ellene.

A kampányhoz kapcsolódóan jelentettük meg a SOHA füzetet, amely elsősorban a 9-14 éves korosztály számára tartalmazza azokat a fogalmakat, amelyeket ismerniük, tudniuk kell, hogy segíthessenek magukon és társaikon. A SOHA füzetben megjelenik a "Felismerés" és a "Mit tehetsz?", hiszen ezek a legfontosabbak annak érdekében, hogy visszaszorítsuk, megszüntessük a gyermekbántalmazást.

Friedrich Schiller idézete hűen kifejezi azt az összefogást, amely nélkül nem jelenhetett volna meg az első több ezer példányszámú SOHA füzet.
Köszönjük az összefogást, a támogatást és az elkötelezettséget partnereinknek, támogatóinknak.

soha-borito.jpeg

soha-tamogatok.jpeg

 

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek, 8-16 óráig

 

Elérhetőségek:

+36 1 370 8384

info@grafitpencil.hu

1046 Budapest, Klauzál utca 9.