Boríték

Boríték

Leggyakrabban használt boríték méretek:

A boríték méreteket legtöbbször a boríték tartalmának mérete és tömegének mértéke határozza meg.

Ezek alapján a következő szabványméretet szoktuk használni.

Típus:        Méret:

 • LC/6     162 x 114 mm
 • LA/4      220 x 110 mm
 • C6/C5   229 x 114 mm
 • LC/5     229 x 162 mm
 • TC/4     324 x 229 mm
 • TB/4     250x353 mm

 

Boríték záródás

A boríték zárására három féle megoldás kínálkozik.

 • Szilikonos záródás: Ilyenkor a záródó fülön egy szilikon csíkkal lefedett ragasztóréteg van, melynél a szilikon csík eltávolítása után a boríték lezárható. Főleg a kézzel végzett lezárásnál nyújt előnyt a gyorsan lehúzható védőszalag. Gyártás után 3-4 évig marad megbízhatóan ragasztható.
 • Öntapadós záródású: A boríték szájánál két fül található, amelyeknél a két ragasztóval bevont fület egymásra hajtva és nyomva alakul ki a lezárás. Ennél a lezárásnál a ragasztó élettartama kb. 1 év.
 • Enyvezett záródású: Enyvezett záródásnál a boríték  visszahajtott füle van ragasztóval bevonva, ami víz hatására válik ragaszthatóvá. Kézi ragasztásra nem túl előnyös a folyamatos nedvesítés miatt. Leggyakrabban a gépi borítékolásnál használják, mert a többi záródással szemben, ahol összetettebb a ragasztás folyamata, itt az automatizálás könnyebben működik.
  Szinte korlátlan ideig eltárolható minőség romlás nélkül.

ABLAKOS BORÍTÉK

Az ablakos borítékok előoldalán fóliával takart ablak van, ezzel lehetővé téve, hogy a borítékolt levél címzett mezője láthatóvá váljon kívülről is. Ennek elsősorban a megszemélyesített leveleknél van szerepe, így ugyanis nem kell a borítékot külön címkézni vagy a megszemélyesítést kívülre is rányomtatni.

Ezeknél az ablakos borítékoknál nincs lehetőség digitális nyomtatásra, mert a magas hőfok megolvasztja az ablak fóliáját

Az ablakos borítékok többféle módon kerülnek forgalomba úgy, mint 90x35 mm és 90x45 mm-es ablakmérettel, és lehetőség van az ablak bal vagy jobb oldali elhelyezését is igényelni. Ezeknek a paramétereknek a megválasztása a levél címzett mezőjének elhelyezésétől és nagyságától függ.

Standard boríték

A standard borítékok nagyságtól függően 80, 90 g/m2-es ofszet papírból készül. Értelemszerűen egy TC/4-es borítékba sok lapot is rakhatnak, így nagyobb terhelést kell kibírnia, ilyenkor már 90 g-os papírból készítik.

A standard borítékok egy része készül bélésnyomott boríték változatban is. Ennek lényege, hogy a boríték belső fele nyomtatva van így a boríték tartalma át- vagy megvilágítással sem olvasható el, mivel a boríték és a benne lévő nyomat kontrasztja nem tér el akkora mértékben.

Kisebb példányszámnál és igényes megjelenésre alkalmas borítékok kreatív papírból is készülhetnek. Ilyet használnak, amikor – stílusosan – pl. egy meghívó papírjával azonos típusú a boríték papírja is. Ilyenkor a meghívó vastagabb (pl. 280 g-os), a boríték pedig 120 g-os papírból készül.

 

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek, 8-16 óráig

 

Elérhetőségek:

+36 1 370 8384

info@grafitpencil.hu

1046 Budapest, Klauzál utca 9.